ha_arthro_2016-05-24Ο νεαρός Θωμάς, ένας από τους πολλούς πολιτικούς μηχανικούς που δυστυχώς προσφέρει τις γνώσεις του, τον ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό του στην Ανατολή, μας κατέθεσε την εμπειρία του από την παρακολούθηση του προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση Project Management Professional (PMP®).

Οφείλουμε και εμείς να αναφέρουμε ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία με αστείρευτη διάθεση για μάθηση, ενθουσιασμό για αυτό που κάνει και τέλος, έναν αδαμάντινο χαρακτήρα. Ήταν τιμή μας που παρακολούθησε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μας, μιας και εμείς μαθαίνουμε από τις πολύτιμες εμπειρίες που κάθε συμμετέχον κομίζει στις εκπαιδευτικές συναντήσεις.

Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει η ποιότητα και ο επαγγελματισμός αξιολογείται από τους συμμετέχοντες στα προγράμματα μας και όχι μόνο από εμάς τους ίδιους.

Παραθέτουμε λοιπόν αυτήν την αναφορά:

“Αγαπητέ κύριε Κυριακίδη,

Η συνεχής εξέλιξη αποτελούσε ανέκαθεν τον κεντρικό άξονα της πορείας μου, καθώς από πολύ μικρός συνειδητοποίησα πως ό,τι δεν εξελίσσεται, είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Έτσι, από τη πρώτη στιγμή που δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στη διαχείριση έργων, έθεσα ως στόχο να αποκτήσω το μέγιστο θεωρητικό υπόβαθρο και να πιστοποιηθώ αντίστοιχα. Μια γρήγορη έρευνα αγοράς αρκεί για να βεβαιωθεί κανείς οτι η πλέον αναγνωρισμένη πιστοποίηση είναι το PMP Certification του PMΙ, και ότι ο καλύτερος φορέας εκπαίδευσης είναι η Human Asset!

Ό,τι και να πω για το «ταξίδι» στο κόσμο του Project Management είναι λίγο. Αρχικά, θα μείνω στο αντικείμενο της εκπαίδευσης : όλες οι εργασιακές εμπειρίες που συγκεχυμένα και τις περισσότερες φορές με λάθος τρόπο κατακλύζουν τη σκέψη μας, οργανώνονται, ταξινομούνται, απλοποιούνται και ταυτόχρονα εμπλουτίζονται με έναν μοναδικό τρόπο μέσω του προτύπου. Νιώθεις μέρα με τη μέρα τα πάντα να μπαίνουν σε μια σειρά, και παρόλο που το εύρος είναι μεγάλο, να γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Έννοιες όπως «στείρα θεωρία» και «αποστήθιση» αντικαθίστανται με «οργάνωση» και «ταξινόμηση» , κάνοντας τον σπουδαστή να νιώθει πως πραγματικά προσθέτει βέλη «γνώσης» στη φαρέτρα του.

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος που προσωπικά αποκόμισα από το ταξίδι αυτό δεν έχει να κάνει απλώς με ένα καλά οργανωμένο πρότυπο, αλλά με τη γνωριμία και τη προσωπική επαφή με τον εκπαιδευτή μας, κύριο Γιώργο Κυριακίδη. Γενικώς, έχω τη φήμη του «απαιτητικού πελάτη», όμως η συνεργασία μου με τον κύριο Κυριακίδη ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Μετά από 6 χρόνια προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και 4 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στη κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στη Μέση Ανατολή, θεωρώ πως μπορώ να κρίνω αντικειμενικά κάποιον τόσο ως εκπαιδευτικό, όσο και ως επαγγελματία. Και στη περίπτωση του κυρίου Κυριακίδη, ακόμα και τώρα δεν μπορώ να αποφασίσω σε ποιον από τους 2 τομείς είναι καλύτερος γιατί νιώθω πως θα αδικήσω το ισοζύγιο! Άριστος εκπαιδευτής, με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη στην έννοια της διδασκαλίας. Με δεδομένη τη εξαιρετική μεταδοτικότητα, είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο ψυχολογεί τον κάθε σπουδαστή και προσαρμόζεται ανάλογα. Μελετώντας προσεκτικά τα δυνατά και αδύναμα σημεία του καθένα μας, ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις πως ενεργώντας σαν personal trainer σε ένα group 7 ατόμων εστίαζε στην ενδυνάμωση του κάθε μαθητή του, βελτιώνοντας τον στα σημεία, υποστηρίζοντάς τον ψυχολογικά όταν το χρειαζόταν αλλά και επαναφέροντάς τον στο σωστό δρόμο όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο, χωρίς να χρειαστεί τίποτα παραπάνω από τη κατάλληλη για τη περίσταση φράση. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος εκπαιδευτής μου ενέπνευσε τέτοιο σεβασμό και μ’ έκανε να θαυμάζω το έργο του.

Οι άπειροι πρακτικοί και σύντομοι κανόνες και τα συνεχή παραδείγματα έκαναν τη διαδικασία εκμάθησης της θεωρίας τόσο ευχάριστη που δεν ένιωσα τη παραμικρή καμπή στο μάθημα, ούτε για μια στιγμή. Ο κύριος Κυριακίδης εμπνέει τέτοια εμπιστοσύνη με τις γνώσεις και την εμπειρία του, που συνεχώς νιώθεις ότι θέλεις να «απορροφήσεις» κάθε λέξη του, να μάθεις από τις γνώσεις του, να διδαχθείς από τα επικοινωνιακά του χαρίσματα (soft skills), να απολαύσεις την άψογη χρήση της ελληνικής, με μια φράση «να πάρεις όσα περισσότερα μπορείς»…

Αλλά και σαν επαγγελματίας, ο κύριος Κυριακίδης δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερη σκέψη. Στην εποχή του «γρήγορου», του «πρόχειρου», του «μη ποιοτικού», της εκμετάλλευσης και του γρήγορου κέρδους, η Human Asset είναι εκεί για να αποδείξει πως κάποιες αξίες στη ζωή δεν χάνονται και πως οι σωστές, ουσιαστικές, ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν τον απαραίτητο και αναντικατάστατο ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο μπορεί να χτιστεί ένα βιώσιμο οικοδόμημα.

Συνοψίζοντας, το ταξίδι μου στον χώρο του Project Management training ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μου. Με απαράμιλλο επαγγελματισμό, η Human Asset με βοήθησε να λάβω το 100% των θεωρητικών γνώσεων μέσα από μια ευχάριστη, δημιουργική και εποικοδομητική διαδικασία, κερδίζοντας όμως παράλληλα κάτι πολύ παραπάνω από ένα πλήρες πακέτο γνώσεων: κερδίζοντας έναν ταλαντούχο εκπαιδευτή, έναν πραγματικό άνθρωπο, έναν άψογο επαγγελματία, έναν μέντορα τον οποίο γνωρίζω πως μπορώ να έχω δίπλα μου για μια συμβουλή σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μου, για να με καθοδηγήσει καλοπροαίρετα και από καρδιάς με την εμπειρία του, τις γνώσεις του και τη λογική του : τον κύριο Γιώργο Κυριακίδη.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ήμουν σε αυτό το ταξίδι μαζί σας. Σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε για μένα.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Thomas GeorgiadisΘωμάς Γεωργιάδης

Eur Ing Civil Engineer, MSc”

 

Θωμά σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία!

 

Note: “PMI”, “PMP”, and “PMBOK Guide” are registered marks of the Project Management Institute, Inc.