Στο προηγούμενο άρθρο για το παράθυρο Johari & το μυστικό της επιτυχίας (Μέρος Α) είχαμε συζητήσει για το ίδιο το παράθυρο πώς λειτουργεί και εστιάσαμε στην Τυφλή Περιοχή.Στόχος μας εκεί ήταν να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου να θεωρούμε την αντικειμενική ανατροφοδότηση ως ένα δώρο (!!!) και ευκαιρία αυτοβελτίωσης και να επενδύσουμε στη δημιουργία των Growth Mindset Habits που θα μας οδηγήσουν εκεί!Τώρα ας δούμε τι συμβαίνει με όσα είναι γνωστά σε μας (για τον εαυτό μας) αλλά για κάποιο λόγο (συνήθως είναι πολλοί) προτιμούμε να τα κρύβουμε και να δείχνουμε προς τα έξω μια διαφορετική εικόνα, ενός ατρόμητου ηγέτη (ενώ φοβόμαστε κι εμείς), του επιτυχημένου, δυνατού και αυτόνομου ατόμου (ενώ θα χρειαζόμασταν πολύ τη βοήθεια των άλλων κ.ο.κ.).
Κάτω αριστερά λοιπόν είναι η κρυφή περιοχή όπου υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας που γνωρίζουμε μόνο εμείς. Όσο περισσότερα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε αυτή την κρυφή περιοχή, τόσο λιγότερο μπορούν να μας καταλάβουν οι συνάδελφοι οι συνεργάτες, οι φίλοι, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τα στοιχεία που εξηγούν τη συμπεριφορά μας. Ακόμα χειρότερα, έχουν για μας μία εντελώς διαφορετική από την πραγματική εικόνα, που μπορεί να οφείλεται σε παραπληροφόρηση και παρανοήσεις που ίσως εμείς δημιουργήσαμε τεχνητά για δικούς μας λόγους.
Βλέποντας ξανά το παράθυρο, πώς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε στο αριστερό μέρος την ανοιχτή περιοχή και να μικρύνουμε την κρυφή περιοχή;
Με την αυθεντικότητα (Authenticity)!
Με το να είμαστε ο εαυτός μας, με τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μας, να είμαστε ειλικρινείς για αυτά που μπορούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε. Να μοιραζόμαστε με τους άλλους τις δυσκολίες μας και, γιατί όχι, να ζητούμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε.
Η προσποίηση και το κλείσιμο μας πίσω από ένα προσωπείο ενός επιτυχημένου, ικανού και τέλειου συνεργάτη μας οδηγεί σιγά και σταθερά στην παγίδα του να μην είμαστε ο εαυτός μας και διαρκώς να προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό. Αυτή η κατάσταση όμως μας δημιουργεί έντονο στρες και αγωνία, να μη φανούν οι αδυναμίες μας και δεν μας αφήνει να χαρούμε τη εργασία μας και να χτίσουμε πραγματικές και υγιείς σχέσεις ειλικρινούς επικοινωνίας με την ομάδα και τους συνεργάτες μας.
Τι υπάρχει όμως στο κάτω δεξιά μέρος του παραθύρου;
Τέλος κάτω δεξιά έχουμε την άγνωστη περιοχή. Εδώ υπάρχουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αλλά και πιθανές ικανότητες των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζουμε, ούτε εμείς, ούτε οι άλλοι. Όσο περισσότερα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε αυτήν την άγνωστη περιοχή, τόσο λιγότερο φτάνουμε στο πραγματικό επίπεδο των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας.
Πώς θα μπορούσαμε όμως να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά που είναι καλά κρυμμένα σε αυτή την άγνωστη περιοχή;
Υιοθετώντας σταθερά μία στάση που:
- ευνοεί τη διαρκή ανατροφοδότηση από τους άλλους, ώστε να μεγαλώνουμε την ανοιχτή περιοχή και να μικραίνουμε την τυφλή περιοχή
- αποκαλύπτει στους άλλους τον πραγματικό μας εαυτό και να τολμάμε να αναλαμβάνουμε προκλήσεις που, μπορεί και να οδηγήσουν βέβαια στην αποτυχία, αλλά σίγουρα θα μας κάνουν πιο σοφούς και πιο δυνατούς (Σας διαβεβαιώ, η αποτυχία δεν είναι τόσο κακή, όταν ξανασηκώνεσαι και παίρνεις το μάθημά σου και ξαναπροσπαθείς- Growth Mindset).
Έτσι σταδιακά θα δημιουργήσουμε μία ανοιχτή στάση προς το μέλλον, όπου οι δυνατότητές μας μπορεί να ξαφνιάσουν και εμάς τους ίδιους.
Αντίθετα, όσο κλεινόμαστε, από φόβο ή από άγνοια πίσω από ένα προσποιητό εαυτό και αντιδρούμε διαρκώς στην ανατροφοδότηση που μας προσφέρουν οι άλλοι από φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι αδυναμίες μας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι μειώσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε την άγνωστη περιοχή.
Ας ανοίξουμε λοιπόν το παράθυρο στις δυνατότητές μας προς όλες τις κατευθύνσεις και ας αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται, ξεκινώντας με μικρά βήματα:
- να δεχόμαστε και να ζητούμε διαρκή ανατροφοδότηση και
- να χτίζουμε γνήσιες σχέσεις βασισμένες στην ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα
- να τολμάμε να γίνουμε αυτό που θέλουμε, αλλά μας φοβίζει
Καλά Growth Mindset Habits σε όλους!
Published By